Czajnik i blender – Twoi sprzymierzeńcy na jesienne wieczory
Nadeszła jesień, a tym samym rozpoczęliśmy sezon rozgrzewających herbat, zup kremów i wzmacniających odporność koktajli warzywno-owocowych. Aby było ciepło, przytulnie i zdrowo, przydadzą się więc nie tylko koce, świeczki, wełniane skarpety i dekoracje z dyni. Każda jesieniara i każdy jesieniarz powinni mieć w kuchni dobry czajnik elektryczny i blender. Zobacz, jak mogą one umilić długie wieczory!
Z tekstu dowiesz się:
- jakie dodatki są idealne do jesiennej herbaty i czy czajnik może uprzyjemnić oczekiwanie na lato,
- jakim blenderem wyczarujesz perfekcyjną zupę krem na chłodne dni,
- z czego zrobić wzmacniające jesienne smoothie i jaki blender sprawdzi się do tego najlepiej.
Jesień albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Osoby z pierwszej grupy już z początkiem roku szkolnego przebierają nogami, by w końcu móc rozsiąść się w fotelu z kocykiem i kubkiem parującej herbaty, a w przerwach od lektury i Netflixa mieszać dyniowe curry. Pozostali… robią z grubsza te same rzeczy, z tym że wyłącznie po to, by jakoś przeczekać zimno i deszcz. Jednych i drugich łączą kuchenne akcesoria niezbędne o tej porze roku – blendery kielichowe i czajniki elektryczne.
Jak herbata, to i czajnik elektryczny
Kiedy przemarzniesz i przemokniesz w wietrzny, jesienny wieczór, nie ma nic lepszego niż gorąca herbata, np. z dodatkiem soku malinowego, imbiru, cynamonu lub plastrów pomarańczy. To głównie z jej powodu czajniki w polskich domach chodzą w sezonie niemal non stop. Jeśli czujesz, że przyszła pora na wymianę intensywnie użytkowanego sprzętu, sprawdź np. czajnik elektryczny Zelmer ZCK8011L ze stali nierdzewnej i wytrzymałego szkła – wyróżnia się on podświetleniem LED i ciepłym, żółtym kolorem obudowy, który umili Ci czas oczekiwania na lato.
Oprócz herbat jesienią możesz przygotowywać również napary na bazie ziół, imbiru, czarnego bzu, pomarańczy, jabłek, goździków, cynamonu i żurawiny. Nie tylko świetnie smakują i pozują do zdjęć na Instagramie, ale przede wszystkim wzmacniają odporność i rozgrzewają organizm od wewnątrz.
Idealna jesienna kolacja? Zupa zblendowana na krem
Kolorowy jesienny talerz to już nie lekkie sałatki – o tej porze roku postaw na sycące i rozgrzewające dania: curry, gulasze i zupy kremy. Te ostatnie przygotujesz m.in. z marchwi, dyni, pomidorów, papryki, brokuła, kalafiora i wielu innych warzyw. Do tego typu zup świetnie sprawdzają się blendery ręczne, ponieważ nie trzeba przelewać gorącego dania z ciężkiego garnka. Jeśli jednak jesteś szczęśliwym posiadaczem (lub posiadaczką) modelu kielichowego, w zupełności poradzi on sobie z przygotowaniem idealnie gładkiej zupy.
Blender nie tylko do letnich smoothies
Blendery kielichowe w sezonie jesiennym przydadzą się również do zdrowych koktajli i smoothies. Świeże warzywa i owoce pomagają budować odporność, dlatego należy je spożywać przez cały rok, szczególnie jesienią i zimą. Do sezonowych smoothies możesz wykorzystać m.in. owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, kiwi, banany, buraki, szpinak czy jarmuż. Płatki owsiane, kasza jaglana lub quinoa sprawią, że napój będzie bardziej treściwy.
Warto też zadbać o to, by jesienne koktajle rozgrzewały, a nie wychładzały organizm. Jak to osiągnąć? Poszukaj przepisów na smoothie na ciepło, przygotuj napój w blenderze kielichowym, a następnie go podgrzej. Decydujesz się na smoothie na zimno? Jesienią warto dodać do niego przyprawy o działaniu rozgrzewającym: imbir, kurkumę, cynamon albo chili.
Zdrowym pomysłem na jesień są również „szoty odpornościowe” – wystarczy zblendować dowolne cytrusy, np. grejpfruty, cytryny lub pomelo, z imbirem, kurkumą, miodem oraz (opcjonalnie) świeżym czosnkiem i pić 1-2 porcje dziennie rano lub wieczorem.
Jeśli nie masz jeszcze w swojej kuchni blendera kielichowego albo myślisz o nowym czajniku – jesienne miesiące to doskonały moment na takie zakupy.
Artykuł partnera
Warto zobaczyć
Jak zwiększyć efektywność treningów w domu?
Pole dance - lifestyle dla nowoczesnych i...