Cukrzyca typu 2 – jak łagodnie wprowadzić dietę dla diabetyka?
Już u 3% populacji może występować cukrzyca typu 2. Objawy początkowe łatwo przeoczyć, a rozwój choroby prowadzić może do poważnych powikłań. (1) Wczesna diagnoza pozwala skutecznie ograniczyć chorobę, a jednym z podstawowych narzędzi jest właściwa dieta. Jednak dla sporej części pacjentów gwałtowna zmiana nawyków żywieniowych stanowi problem. Zobacz, w jaki sposób łagodnie wprowadzać zmiany, by dostosować menu do potrzeb diabetyka.
Cukrzyca typu 2 – objawy wczesne
Podwyższony poziom glukozy we krwi, któremu towarzyszy oporność organizmu na działanie insuliny, to cukrzyca typu 2. Objawy wczesne obejmują wzmożone pragnienie, z którym wiąże się także zwiększone oddawanie moczu. Ponieważ niedomiar insuliny odbierany jest przez organizm jako niedobór glukozy, kolejnym z objawów jest zwiększone łaknienie. Poza tym, cukrzycy typu 2 towarzyszy także sucha skóra i podatność na skaleczenia. (2) Bardzo istotne jest szybkie rozpoznanie cukrzycy, by podjąć leczenie, zanim choroba się rozwinie. Oprócz leczenia farmakologicznego należy wprowadzić zmiany w diecie.
Czym powinna cechować się dieta dla diabetyka?
Cukrzycy typu 2 często towarzyszy otyłość lub nadwaga. Jeśli tak jest, jednym z celów diety dla cukrzyka będzie redukcja masy ciała poprzez deficyt kaloryczny. Oznacza to, że trzeba zmniejszyć ilość spożywanych kalorii o około 500 kcal na dobę.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, co składa się na pozostałe kalorie. Około 45% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. W przypadku cukrzyków warto wybierać węglowodany złożone, które przy okazji mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik. (3)
Unikać należy natomiast cukrów prostych. Cukry proste to przede wszystkim:
• cukier,
• miód,
• słodycze (ciastka, cukierki itp.),
• słodkie napoje
Produkty należące do tej grupy nie tylko zawierają dużo prostych cukrów, ale także są wysokokaloryczne, co nie sprzyja redukcji masy ciała.
Jak łagodnie wprowadzać dietę dla diabetyka?
Radykalna zmiana sposobu żywienia może być trudna i zniechęcać do starań. Dlatego warto zmiany wprowadzać powoli. Co zrobić w pierwszej kolejności?
1. Zwiększ ilość posiłków. Spróbuj zmniejszyć ich wielkość, jednocześnie jedząc 5-6 razy dziennie. Pozwala to utrzymać bardziej stabilny poziom cukru we krwi, a do tego uniknąć poczucia głodu mimo deficytu kalorycznego.
2. Sięgaj po produkty pełnoziarniste. Zamień biały ryż na brązowy, białe pieczywo na ciemne, biały makaron na razowy. Mają one więcej błonnika, będą bardziej sycące, a przy okazji ich indeks glikemiczny jest niższy.
3. Pij dużo wody. Właściwe nawadnianie organizmu jest ważne dla jego prawidłowego funkcjonowania, pozwoli też zmniejszyć uczucie głodu, które czasami wynika z braku płynów. Poza tym warto wodą zastąpić słodkie napoje, pełne cukru i kalorii.
4. Sięgnij po słodycze dla cukrzyków. Jeśli nie chcesz odstawiać słodyczy, sięgnij po słodycze dla cukrzyków. Cukier natomiast możesz zastąpić słodzikami.
Te wskazówki pomogą przejść na dietę dla cukrzyków w sposób możliwie bezproblemowy.
1. S. Smyth, A. Heron: Diabetes and obesity: the twin epidemics. „Nature Medicine”, 12 (1)/2006, s. 75-80.
2. F. Pasquier: Diabetes and cognitive impairment: how to evaluate the cognitive status?. „Diabetes & metabolism”. 36 Suppl 3/2010, s. 100-105.
3. Schwingshackl L, Hobl LP, Hoffmann G (2015). "Effects of low glycaemic index/low glycaemic load vs. high glycaemic index/ high glycaemic load diets on overweight/obesity and associated risk factors in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis". Nutr J. 14: 87.
Warto zobaczyć
Domowe SPA, czyli dlaczego warto posiadać wannę...
Legginsy do ćwiczeń – na co zwrócić uwagę...